Różnorodność rodzajów kaw a jej procesy obróbki.
Każdy z nas rozumie jak wygląda i smakuje espresso czy latte macchiato. Na świecie jest jednak wiele nowych smaków kaw, o których dużo z nas nie ma zdania. Różnią się od siebie przede każdym stopniem nasycenia, typem wypalania oraz smakiem. Dzieje się tak, gdyż są dawane w różnoraki rozwiązanie z bogatych ziaren kawy. Jakie różnice można zatem dostrzec pomiędzy znanymi kawami, i tymi mniej popularnymi? Jaka z kaw świata jest najsilniejsza?
Dobra kawa Świerzawa
Espresso, latte i flat white toż najbardziej oczywiste rodzaje kaw na świecie. Espresso to młoda ilość kawy o objętości około 30 ml, która odróżnia się ogromną intensywnością i wyrazistością smaku. Czas ekstrakcji kawy w ekspresie wynosi 25 sekund, a temperatura wody użytej do produkcji powinna wahać się od 88 do 92 stopni Celsjusza. Latte Macchiato zaś to poważne spienione mleko z kawą. Wyróżniającą cechą są trzy warstwy: mleka, kawy i pianki. Najczęściej rzuca się je w czystej szklance, aby charakterystyczna budowa była kiedy dużo znana. Natomiast flat white to kawa, która nie wyróżnia się szczególnie od latte macchiato. Jedyną odpowiedzią jest fakt, że montuje się ją przez odwrotne mieszanie takich samych proporcji. Dobra kawa Świerzawa
zobacz również Palarnia kawy sklep
Co wybiera mniej popularne rodzaje kaw?
Kilku z nas zdaje sobie przygodę z tego, że żyją inne sposoby kaw niż wysoce wymienione. Jak podkreśla ekspert z firmy: „Takie napoje jak ristretto czy lungo mogą zaskoczyć nawet największych smakoszy kawy. Kawa ristretto toż faktycznie tak mniejsza wersja espresso, którą uprawia się w taki tenże sposób jednak z niższej zawartości wody, czyli 15 ml.” Kawa Lungo z organizacji to całe przeciwieństwo ristretto. Co rzeczywiście jest zarówno oparta na bazie espresso, przecież istnieje o moc większa. Lungo wydaje się przez dłuższe zaparzanie około 60 ml wody, dzięki czemu kawa jest spokojniejsza. Nie należy jej zawsze mylić z americano, do jakiego dodaje się gorącej wody. Kawa mocca zaś to bezpieczna interpretacja kawy latte. Do espresso, oprócz gorącego mleka, przyczynia się czekolady w role proszku lub syropu, i na szczyt gromadzi się bitą śmietanę. Dobra kawa Świerzawa
Pewną wariacją kaw tradycyjnych, są także kawy przeznaczone tylko dla dorosłych. Niektóre z nich wywołują niewielką część słabego alkoholu, ale niekiedy przyczynia się mocnego trunku. Przykładowo kawa po irlandzku, czyli irish coffee, jest hodowana na bazie espresso, do jakiego przyczepia się podgrzane whiskey, brązowy cukier oraz dobrą śmietanę na szczyt. Kawa po irlandzku odznacza się i sposobem podania, gdyż przeważnie jest ona obsługiwana w kieliszku od piwa, dzięki czemu prosi ona odpowiednio ten napój. Dobra kawa Świerzawa
zobacz również Różnorodność rodzajów kaw i jej procesy obróbki.